ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Η ΕΛΙΑ, ως σύμβολο ειρήνης, γονιμότητας, αγνότητας και ευημερίας, εδώ και χιλιάδες χρόνια, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να ενώνει τους λαούς και να στέλνει μηνύματα ελπίδας και ειρήνης σε όσους ακολουθούν τους δρόμους της γνώσης και του πολιτισμού.
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
Σημείο εκκίνησης: Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου
Απόσταση : 15 χλμ
Περίοδος επίσκεψης : Όλο το χρόνο
Σημείο τερματισμού :« Ο ΚΗΠΟΣ των ΕΛΑΙΩΝ» της “ΜΕΛΑΣ – ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΙΑΣ ΓΗΣ”
Σύντομη περιγραφή : Η περιήγησή μας ξεκινάει μπροστά από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με κατεύθυνση προς Λυγουριό.
Ποδηλατούμε για πέντε (5) χιλιόμετρα μέσα από ελαιώνες σε χωματόδρομο και στη συνέχεια μπαίνουμε στον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο και κατεβαίνουμε για περίπου ένα (1) χιλιόμετρο. Μετά από 10 λεπτά συναντάμε στα αριστερά μας το διατηρητέο αρχαίο μονοπάτι. Μας καλωσορίζει μια επιγραφή του 3ου αιώνα π.Χ., που το ακριβές αντίγραφο έχει χαραχτεί στην είσοδο της ανακατασκευασμένης περιοχής και μας λέει:
«Αυτή η οδός ταξιδιώτη θα σε οδηγήσει στο ιερό του θεού της ίασης»
Το μονοπάτι αυτό έχει συνολικό μήκος 1800 μ και ποδηλατούμε ανάμεσα στα πεύκα, βλέπουμε αρχαίες Ερμές και αρματοτροχιές . Συνεχίζοντας ποδηλατούμε έξι (6 ) χιλιόμετρα σε ασφαλτοστρωμένη επαρχιακή οδό, με μικρή ανάβαση μέσα από ελαιώνες. Κατά τη διάρκεια των 6 χλμ. βλέπουμε μυστηριώδη ερείπια και με μια μικρή παράκαμψη βλέπουμε έναν νερόμυλο και βυζαντινή εκκλησία. Όταν φτάνουμε στο Λυγουριό μπορούμε να επισκεφθούμε την πυραμίδα του , με πανοραμική θέα της γύρω περιοχής και να δροσιστούμε στην αυλή της Αγίας Μαρίνας (4ος αι. μ.Χ. ).
Η περιήγησή μας τελειώνει με την επίσκεψη στον “ ΚΗΠΟ των ΕΛΑΙΩΝ ” , εκεί όπου ξεκουραζόμαστε και ΓΕΥΟΜΑΣΤΕ την φιλοξενία της οικογένειας ΜΕΛΑ . Με ξενάγηση , γευσιγνωσία λαδιού και μίνι μπουφέ , απολαμβάνουμε μερικές ώρες χαλάρωσης και ηρεμίας , αλλά και γνώσης .
Κύρια σημεία ενδιαφέροντος: Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, αρχαίο μονοπάτι, διατηρημένα αποτυπώματα αρματοτροχιών, αρχαίες Ερμές, επιγραφή του 3ου αιώνα π.Χ., φυσιοδίφης διαδρομή μέσα από τη βλάστηση, πυραμίδα του Λυγουριού, μυστηριώδη ερείπια, νερόμυλος, βυζαντινή εκκλησία, « Ο ΚΗΠΟΣ των ΕΛΑΙΩΝ ».
ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
Σημείο εκκίνησης: Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου
Απόσταση : 7 χλμ
Περίοδος επίσκεψης : Όλο το χρόνο
Σημείο τερματισμού :« Ο ΚΗΠΟΣ των ΕΛΑΙΩΝ» της “ΜΕΛΑΣ – ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΙΑΣ ΓΗΣ”
Σύντομη περιγραφή: Η περιήγησή μας ξεκινάει μπροστά από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με κατεύθυνση προς Λυγουριό . Περπατάμε πέντε (5) χιλιόμετρα μέσα από ελαιώνες σε χωματόδρομο και στη συνέχεια ένα (1) χιλιόμετρο κατάβαση στον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο . Μετά από 20 λεπτά συναντάμε στα αριστερά μας το διατηρημένο αρχαίο μονοπάτι . Μας καλωσορίζει μια επιγραφή του 3ου αιώνα π.Χ. , όπου ακριβές αντίγραφο έχει χαραχτεί στην είσοδο της ανακατασκευασμένης περιοχής και μας λέει :
« Αυτή η οδός ταξιδιώτη θα σε οδηγήσει στο ιερό του θεού της ίασης »
Περπατάμε πάνω στο φυσικό μονοπάτι , μέσα από βλάστηση και πεύκα και με τον ήχο του ρυακιού και των πουλιών να μας συνοδεύουν . Σε λίγα λεπτά πλησιάζουμε την κοίτη του ποταμού όπου το χειμώνα , το φθινόπωρο και την άνοιξη θα βρούμε νερό . Συνεχίζουμε στο μονοπάτι που ανηφορίζει και θα δούμε κατά τη διάρκειά του, αρχαίες Ερμές και τις διατηρημένες αρματοτροχιές. Στο τέλος αυτής της διαδρομής, θα βρούμε ένα μικρό γραφικό εκκλησάκι , όπου « ο Παυσανίας έχει μια ιστορία να μας πει » .
Θα περπατήσουμε συνολικά 1.800 μ. στο σημερινό διατηρητέο τμήμα αρχαίου μονοπατιού που συνέδεε το ιερό της Αρχαίας Επιδαύρου με το λιμάνι της Επιδαύρου , αλλά ήταν και η μοναδική αρχαία μυκηναϊκή οδός που ένωνε τις πόλεις του αργολικής γης με το αρχαίο λιμάνι των Κεχριών του Σαρωνικού κόλπου .
Κύρια σημεία ενδιαφέροντος: Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, αρχαίο μονοπάτι, διατηρημένα αποτυπώματα αρματοτροχιών, αρχαίες Ερμές, επιγραφή του 3ου αιώνα π.Χ., φυσιοδίφης διαδρομή μέσα από τη βλάστηση, ρυάκι, πλατάνια,
« Ο ΚΗΠΟΣ των ΕΛΑΙΩΝ » της “ΜΕΛΑΣ – ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΙΑΣ ΓΗΣ” .
ΜΥΚΗΝΕΣ-ΠΡΟΣΥΜΝΗ
ΜΥΚΗΝΕΣ-ΠΡΟΣΥΜΝΗ
Σημείο εκκίνησης: Προσύμνη ή Μυκήνες
Απόσταση: 11χλμ
Επίπεδο: Μέτρια
Τρόπος διάσχισης: Με ποδήλατο ή με τα πόδια
Κύρια σημεία ενδιαφέροντος: Ακρόπολη Μυκηνών, πεζοπορία στο αρχαίο μονοπάτι, εκείνο που περπάτησε ο ίδιος βασιλιάς Αγαμέμνων, Ελληνιστικός Πύργος, ρωμαϊκά λουτρά, θολωτός μυκηναϊκός τάφος.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Η διαδρομή αυτή ακολουθεί τα ίχνη ενός αρχαίου Μυκηναϊκού δρόμου που συνέδεε την ακρόπολη των Μυκήνων με το λεκανοπέδιο της Προσύμνης, από όπου περνούσε η συντομότερη οδός (Κοντοπορεία) που συνέδεε το Άργος με την Κόρινθο.
ΠΥΡΓΟΣ
Ο πύργος αυτός χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. και επέβλεπε είτε τον οικισμό στα νότια είτε την Κοντοπορεία οδό. Μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε για παραγωγή και αποθήκευση αγροτικών προϊόντων πριν καταστραφεί από πυρκαγιά στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ.
ΡΩΜΑΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ
Τα λουτρά πιθανότατα αποτελούσαν τμήμα εκτεταμένης αγροτικής έπαυλης με σιδηρουργείο, ελαιοτριβείο και πιθανώς χώρο λατρείας, πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η παρακείμενη μικρή εκκλησία του Αγ. Ιωάννη. Αξίζει μια επίσκεψη στην εκκλησούλα καθώς αυτή είναι σχεδόν υπόγεια και βλέπεις και ένα ψηφιδωτό. Κοντά στην εκκλησία βρίσκεται μεγάλη πέτρα, απομεινάρι πιθανώς του ελαιοτριβείου.
ΛΟΦΟΣ ΜΑΣΤΟΥ
Στην περιοχή του Μαστού έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης ήδη από τη νεολιθική εποχή. Ο οικισμός άκμασε κατά την υστεροελλαδική περίοδο ενώ φαίνεται να ακολούθησε την παρακμή των Μυκήνων μετά την κάθοδο των Δωριέων. Αρχαιολογικά ευρήματα από το Μαστό εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Ναυπλίου.
ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ, ΘΟΛΩΤΟΣ ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ
ΜΥΚΗΝΕΣ-ΑΡΧΑΙΟ ΗΡΑΙΟ
Σημείο εκκίνησης :Μυκήνες
Επίπεδο: Εύκολο
Απόσταση : 6 χλμ μονή διαδρομή , 12 χλμ. κυκλική διαδρομή
Σημεία ενδιαφέροντος : Κρυφή Μυκηναϊκή γέφυρα , βάση αρχαίου φυλακίου , περπάτημα μέσα από ελαιώνες , μαγευτική πανοραμική θέα του Αργολικού Κόλπου και κάμπου , κρυμμένος μυκηναϊκός θολωτός τάφος , γραφικά ξωκλήσια , μυστηριακή ομορφιά του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίου Ηραίου .
Τρόποι διέλευσης : Με τα πόδια , με το ποδήλατο
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Η μυκηναϊκή γέφυρα που υπάρχει στο ξεκίνημα της διαδρομής και οι μυκηναϊκοί τάφοι, ένας θολωτός κρυμμένος στην κυριολεξία μέσα στα ελαιοχώραφα και αρκετοί θαλαμοειδής που βρίσκονται κοντά στο Αρχαίο Ηραίο, αναξιοποίητοι μεν αλλά με το ειδικό βάρος των 3.000 – 3.200 χρόνων από την κατασκευή τους δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.
Μία βάση μικρού κτίσματος που σύμφωνα με την τοπική παράδοση ήταν μυκηναϊκό φυλάκιο απαιτεί περισσότερη έρευνα. Το Ηραίο του Άργους (ελληνικά: Ἡραῖον Ἄργους ) ήταν μέρος του μεγαλύτερου ιερού στην Αργολίδα , αφιερωμένος στην Ήρα , του οποίου το επίθετο ” Αργεία Ήρα “ εμφανίζεται στα έργα του Ομήρου .Η ίδια η Ήρα ισχυρίζεται ότι είναι η προστάτης του Άργους (Iλιάδα).Ο περιηγητής Παυσανίας , που επισκέφθηκε την περιοχή 2ου αιώνα π.Χ. , που αναφέρεται στην περιοχή ως Πρόσυμνα (Προσύμνη ).
Στο Ηραίο , ο Αγαμέμνονας επιλέχτηκε για να οδηγήσει τους Αργείους εναντίον της Τροίας , σύμφωνα με έναν μύθο που καταγράφεται από τον Δίκτυ της Κρήτης . Οι τοίχοι και τα παλαιότερα ευρήματα στην περιοχή χρονολογούνται στη γεωμετρική περίοδο , κατά την οποία γράφτηκε η Ιλιάδα . Ένας ελλαδικός οικισμός προηγήθηκε της ανάπτυξης του ιερού .