Δράσεις – Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Agro 2.1.2.2. Ομάδα Ολοκληρωμένης Καλλιέργειας
Με την εφαρμογή του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης έχουμε επιτύχει:
• Έλεγχο σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
• Συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των εμπλεκομένων παραγωγών.
• Μείωση του κόστους παραγωγής με ορθολογική χρήση νερού, λιπασμάτων, κ.ά.
• Προστασία της υγείας παραγωγών και καταναλωτών.
• Προστασία του περιβάλλοντος.
• Παραγωγή σύγρονων ασφαλών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντωνΠράσινη Ανάπτυξη
Η επιχείρηση επιτυγχάνει την εξοικονόμηση ενέργειας με:
• διπλά τζάμια Θέρμο – ηχομόνωσης και θερμομονωτικό υλικό από πετροβάμβακα στους διπλούς τοίχους των κτηρίων
• χρήση μόνο πυρηνόξυλου, υποπροϊόντος του ελαιολάδου, ως καύσιμη ύλη
• ιδιόκτητη γεώτρηση άριστης ποιότητας νερού για εξοικονόμηση ύδατος
• φωτοβολταϊκά πάνελ στην στέγη του ελαιοτριβείου (680 τ.μ.) για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας
• εγκατάσταση νέας πιστοποιημένης γραμμής από την BIO HELLAS στο ελαιοτριβείο αποκλειστικά για την έκθλιψη του βιολογικού ελαιοκάρπου
• εγκατάσταση νέας τεχνολογίας διαχωριστήρα δύο φάσεων στη γραμμή του ελαιολάδου ΠΟΠ Λυγουριό Aσκληπιείου με σκοπό τη μείωση στο ελάχιστο των υγρών αποβλήτων του ελαιοτριβείου
• διαμόρφωση ειδικών χώρων βιολογικής διαχείρισης για επεξεργασία των υποπροϊόντων της ελιάς
• χρηματοδότηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης της παραγωγής – έρευνας – τεχνολογίας – καινοτομίας με σκοπό την προώθηση πράσινων προϊόντων και καινοτόμων υπηρεσιών.Ομάδα Παραγωγών Βιολογικής Καλλιέργειας της Ελιάς
Από το έτος 1996, υπό την αιγίδα της «ΜΕΛΑΣ – ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΙΑΣ ΓΗΣ», έχει συστηθεί Ομάδα Παραγωγών Βιολογικής Καλλιέργειας της Ελιάς για τη βελτίωση των ελαιοκαλλιεργειών και ένταξη στις διαδικασίες πιστοποίησης της βιολογικής καλλιέργειας. Στόχοι:
• Παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιοκάρπου και λαδιού και επάρκεια ποσοτήτων.
• Αύξηση του εισοδήματος των βιοκαλλιεργητών ελαιοπαραγωγών και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους.
• Αποτελεσματική χρήση της γης και διατήρηση φιλικής σχέσης γεωργίας – περιβάλλοντος.
• Διατήρηση γονιμότητας εδαφών και οικολογικής ισορροπίας.
• Μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.Συμμετοχή σε Επιστημονικές Μελέτες -Έρευνες
Η «ΜΕΛΑΣ – ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΙΑΣ ΓΗΣ» συμμετέχει στην επιστημονική έρευνα για την ανάπτυξη συστημάτων άμεσης παρακολούθησης και αξιολόγησης της ποιότητας, της ασφάλειας και των ιδιοτήτων των τροφίμων σε συγκεκριμένο ερευνητικό έργο ειδικά για το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο.
Το έργο αποτελεί ολοκληρωμένη δράση για την βελτίωση των διεργασιών και την αξιολόγηση του ελαιολάδου, υπό την καθοδήγηση του Διδάκτορος στην επιστήμη των τροφίμων στο Michigan State University USA, κ. Απόστολου Κυριτσάκη και Διευθυντή της Σχολής Τεχνολογίας Tροφίμων και Διατροφής στο Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι της Θεασσαλονίκης. Κατ’ εξοχήν ειδικού σε ερευνητικά θέματα επί σειρά ετών, με πλούσιο επιστημονικό έργο σχετικά με τον προσδιορισμό της υδρολυτικής και της οξειδωτικής αλλοίωσης του ελαιολάδου, καθώς και των φαινολικών συστατικών του.